Hjerte- og lungeorm dækker over parasitterne ‘fransk hjerteorm’ og rævens lungeorm. Infektion med hjerte- og lungeorm giver hunde alvorlige hjerte-og lungeproblemer og kan være livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide. Rævens lungeorm giver typisk et mildere forløb og kan gå ubemærket hen.

Smittede hunde spreder parasitterne i omgivelserne, fordi der udskilles larver i hundens afføring. Larverne smitter områdets snegle, som derefter udgør en smitterisiko for andre nysgerrige hunde. Smitten sker, når hunde æder eller slikker på snegle. Det kan ske, når de søger gennem buskadset, æder græs, drikker fra vandpytter eller udendørs vandskåle eller hvis sneglene sidder på hundenes legetøj.

Smitterisikoen er størst i løbet af foråret og sommeren, hvor sneglene er mest aktive. Vi oplever, at sensommer og efterår er der, hvor flest hunde kommer til undersøgelse på grund af symptomer på hjerte-eller lungeorm. Der går altså typisk nogle måneder, inden man opdager at hunden er syg.

Ønsker du at få din hund testet skal du:
– Aflevere 3 afføringsprøver, fra tre på hinanden følgende dage (fx mandag, tirsdag og onsdag)
– Indlevering af afføringsprøver foregår mandag til torsdag mellem 8.00 og 15.00.

Behandlingen består af ormekur og evt. støttende behandling og efterfølgende kontrol.

Hjerteorm og lungeorm er kommet for at blive, men den mest effektive bekæmpelse er ved opsamling og bortskaffelse af din hunds efterladenskaber, da det stopper smittespredningen.