Det sidste farvel

At sige farvel til et kæledyr er altid svært, og på klinikken gør vi, hvad vi kan for, at den sidste tid bliver så rolig og stressfri for dig og dit kæledyr som muligt. Vi hjælper jer med at sige farvel enten på klinikken eller i hjemmet efter jeres ønske.

Tid til farvel?

Det kan være svært at vide, hvornår det er tid til at sige farvel til en kær ven, men mange parametre kan hjælpe dig i fællesskab med dyrlægen til at afgøre, hvornår det er tid til sige farvel. Vi taler ofte med vores klienter om deres kæledyrs: livskvalitet, energi og livsglæde i dagligdagen, sygdomme, sociale interesser, humør og fødeindtag – ændringer i en eller flere af disse kan være årsag til, at man vælger at sige farvel til sit kæledyr.

Hvordan foregår det?

Når det er tid til at sige farvel, giver dyrlægen indledningsvis en bedøvende sprøjte i en muskel. Efter 5-15 minutter virker injektionen, og dyret bliver træt i takt med, at bedøvelsen virker. Dyrlægen undersøger herefter, om dyret er tilstrækkeligt bedøvet og herefter gives der en passende dosis af bedøvelsesmiddel, der får dyret til trygt at sove ind uden, at den mærker det. Dyrlægen undersøger bl.a. herefter, om hjertet er stoppet med at slå, og ligeledes om åndedrættet er ophørt. Selve forløbet er smertefrit for dyret, men der kan forekomme reflekser i form af muskelbevægelser eller åndedrag – dette er helt naturligt og er uden ubehag for dyret.

Efterfølgende står man som ejer tilbage med en stor sorg – og dette kan håndteres på mange forskellige måder.

Hvem skal være med til at sige farvel?

Det er op til den enkelte ejer og familie, om man har lyst til at være med til hele forløbet, eller foretrækker ikke at deltage – nogle foretrækker at være med til den første bedøvelse og sige farvel herefter – det er helt op til dig som ejer.

Børn har mulighed for at deltage med resten af familien, så længe, at de voksne, der er til stede, er klar på at håndtere både deres egen sorg og børnenes sorg.

Når vi har sagt farvel

Efter vi har sagt farvel til dit kæledyr, er det tid til at beslutte, om dit kæledyr skal kremeres sammen med andre (fælles kremering), kremeres alene (separat kremering) eller med hjem til begravelse. Hvis der vælges fælles kremering eller separat kremering, bliver dit kæledyr afhentet af krematoriet. Ved valg af separat kremering er der flere muligheder i forhold til asken, man kan bl.a. få asken i forskellige typer af urner eller askesmykker. Ved begravelse derhjemme anbefales det, at der minimum graves 1 meter ned, derudover skal det mindst være 100 meter fra brøndboring.

Har du spørgsmål?