Kennelhoste

Kennelhoste skyldes som oftest enten influenzavirus (parainfluenza), bakterien Bordetella Bronchiseptica eller kombination af disse. Andre vira kan være medvirkende til udvikling af kennelhoste, ligesom dårlig ventilation, kulde, træk, stress m.fl. kan forværre infektionen.

Symptomer

Symptomer på kennelhoste er akut opstået, kraftig, vedvarende hoste og ubehag fra halsen. Ofte tror dyreejeren, at hunden har fået noget i halsen. Hosten kan være fugtig eller tør, og forværres i forbindelse med motion. En hund med kennelhoste kan hoste så meget, at den får opkastfornemmelse og kaster skummende slim op.
Hoste og opkastninger kan udløses bare ved, at hunden drikker vand. Der kan forekomme feber, men de fleste hunde er ellers friske.

Smitte

Kennelhoste er meget smitsomt og spredes sædvanligvis via direkte kontakt i den tid, hvor hunden har symptomer eller via dråbesmitte over nogle meters afstand, hvis hunden nyser eller hoster.

Inkubationstiden er normalt 4-10 dage. I løbet af denne periode kan andre hunde smittes, det vil altså sige inden, at hunden selv er begyndt at få symptomer. Den største smitterisiko sker, hvor der er mange hunde samlet og tæt på hinanden – deraf navnet.

Sygdomsforløb

Kennelhoste er en almindelig forekommende sygdom, der, for de fleste hunde, ikke medfører alvorlige problemer, selvom det kan være nok så ubehageligt med den kraftige hoste. Hvis man er uheldig, kan hunden dog få en sekundær bakteriel infektion. 

Normalt er hundene ikke alment påvirkede, og sygdommen klinger som regel af i løbet af 7-10 dage. Nogle hunde kan hoste i op til 3 uger. Det kan dog ske, at hunden bliver mere påvirket af sygdommen med nedsat eller manglende appetit og påvirket almentilstand.

Hvad kan du selv gøre?

I sygdomsperioden er hvile og omsorg som regel tilstrækkelig behandling. Hunden bør ikke anstrenge sig så længe, at den hoster, og i et stykke tid efter at hosten er aftaget. Det er en god idé at tage hundens temperatur regelmæssigt i løbet af sygdomsperioden.

Det kan være hensigtsmæssigt at bruge sele i stedet for halsbånd, da tryk på luftrøret kan fremprovokere hoste. Det er også vigtigt at holde hunden væk fra andre hunde i et par uger.

Har du spørgsmål?