Hjerte- og lungeorm

Hjerte- og lungeorm dækker over parasitterne fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis).
Infektion med hjerte- og/eller lungeorm giver hunde alvorlige hjerte-og lungeproblemer og kan være livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide. Rævens lungeorm giver typisk et mildere forløb og kan gå ubemærket hen i bedste fald, mens fransk hjerteorm kan have fatal udgang for hunden.

Spredning

Smittede hunde spreder parasitterne i omgivelserne, fordi der udskilles larver i hundens afføring. Larverne optages af områdets snegle, som derefter udgør en smitterisiko for andre nysgerrige hunde. Smitten sker, når hunde æder, slikker på snegle eller områder, hvor sneglene har efterladt slim. Det kan ske, når de søger gennem buskadset, æder græs, drikker fra vandpytter eller udendørs vandskåle, eller hvis sneglene sidder på hundenes udendørs legetøj.

Smitterisiko

Smitterisikoen er størst i løbet af foråret, sommeren og efteråret, hvor sneglene er mest aktive. Vi oplever, at sensommer og efterår er der, hvor flest hunde kommer til undersøgelse på grund af symptomer på hjerte-eller lungeorm. Der går altså typisk nogle måneder, inden man opdager, at hunden er syg. Ved milde vintre ses smitte året rundt. I Nordsjælland ser vi en høj smitterisiko og anbefaler afføringsprøver mindst 2 gange årligt. For hvalpe er risikoen højere, og afføringsprøver anbefales oftere.

Afføringsprøver – test for hjerte/lungeorm

Ønsker du at få din hund testet, skal du:

  • Aflevere 3 afføringsprøver, fra tre på hinanden følgende dage (fx mandag, tirsdag og onsdag)
  • Indlevering af afføringsprøver foregår mandag til torsdag mellem 8.00 og 14.00
  • Testresultatet gives telefonisk eller pr. mail til ejer om eftermiddagen ca. 24 timer efter dyrkning og aflæsning af svaret

Hvis der er tegn på enten hjerte- eller lungeorm, igangsættes behandling af hunden hos dyrlægen, og efterfølgende kontrolafføringsprøver efter endt behandling anbefales for at kontrollere, at behandlingen er tilstrækkelig.

Hjerteorm og lungeorm er kommet for at blive, men den mest effektive bekæmpelse er ved opsamling og omhyggelig bortskaffelse af din hunds efterladenskaber, da det stopper smittespredningen.

Har du spørgsmål?