Lopper og flåter – Hund

Kattelopper (Ctenocephalides felis) er den mest hyppige form for lopper hos kæledyr, hvorimod hundelopper (Ctenocephalides canis) ses relativt sjældent. Lopperne er rødbrune og måler ca. 1,5 til 3 mm, de er blodsugende insekter og deres foretrukne område på hunden er bagkroppen. De voksne lopper suger blod fra hunden, katten eller os mennesker – dog kan de ikke leve eller formere sig på mennesker.

Hunloppen kan lægge op til 5000 æg i sin levetid, og æggene er at finde i hundens omgivelser, fx kurv, sofa, gulvtæpper osv. og her kan de ligge i dvale i mange måneder. Loppespyt kan være både lokalirriterende og allergifremkaldende, og vi oplever hunde med en decideret allergi overfor loppens spyt. Det betyder, at der faktisk kun skal et enkelt loppebid til at starte en reaktion med kløe og udvikling af hudbetændelse, og sådanne hunde bør have forebyggende loppebehandling året rundt.

Flåter

Flåter er som tommelfingerregel aktive fra april til oktober og har højsæson i maj, juni og juli og foretrækker fugtige områder såsom højt græs og buskads. Flåter er blodsugende mider og skovflåten (Ixodes ricinus) er den mest almindelige. Problemet er dog ikke at den suger blod, det er derimod at den kan overføre bakterier, fx Borrelia bakterier, til os mennesker eller vores hunde.

Derfor er der ingen, der er interesserede i, at hunden tager flåter med hjem fra gåturen, og på klinikken har vi flere effektive produkter og hjælper dig med at finde det, der passer bedst til jer.

Forebyggelse og behandling

Loppe- og flåtangreb kan forebygges med enten spot-on præparater, der dryppes på huden mellem hundens skulderblade, tyggetabletter eller halsbånd.

På klinikken har vi et stort udvalg af effektive produkter, og vi hjælper dig gerne med at finde den løsning, der passer bedst til jeres dyr, uanset om det er forebyggende eller en decideret behandling.

Har du spørgsmål?