Ormekur til katte
Orm kan overføres til killingerne allerede inden fødsel via moderkagen og via mælken. Som oftest kommer de tidlige ormeinfektioner med spolorm, og de kan forårsage sygdom hos killingerne, da killingernes immunforsvar ikke er færdigudviklet. For at undgå at killingerne bliver syge, behandles de med ormekur for at hjælpe deres immunforsvar.
Forskellige former for orm
Katte kan få forskellige former for orm afhængig af miljøet, og hvilke orm, de byttedyr, de indtager, er inficeret med. De hyppigst forekommende infektioner i de danske katte er med spolorm og bændelorm, men der findes også bl.a. hageorm, piskeorm og lungeorm.
Spolorm er en rundorm og kan inficere katte i alle aldre – helt fra killingen der bliver smittet via moderen til voksne katte der bliver smittet via bl.a. mus. Spolorm ses oftest i kattens mave-/tarm kanal, men kan også findes i lever, nyrer, lunger og evt. øjne.
Bændelorm findes primært i kattes tarme og ses oftest ved små “led” udskilt omme ved kattens endetarm eller i pels.
Kattens lungeorm lever primært i kattens lungevæv, dog har de fleste ikke så mange symptomer på infektionen. Hvis der er symptomer, er det ofte nysen, hosten og evt. besværet vejrtrækning afhængig af, hvor kraftig ormebyrden er. Hvis katten er uheldig, kan den grundet infektionen med lungeorm pådrage sig en sekundær bakteriel infektion.
Smitte til mennesker?
Det ses sjældent, at der er smitte mellem kat og mennesker. Dog kan smitte med bændelorm og spolorm godt forekomme i sjældne tilfælde, hvorimod kattens lungeorm er artsspecifik og kan ikke inficere mennesker. Spolormen er den orm, der hyppigst forekommer smitte med, da katteafføring med spolormeæg til tider ender i børns sandkasser.