Tandbehandling af katte
Tandsten, tandkødsbetændelse eller resorptioner er eksempler på tandsygdomme, som ofte ses hos katte – både huskatte og racekatte. For at forebygge disse tandproblemer tilbyder Espergærde Dyreklinik gratis tandtjek, hvor der undersøges, om din kat har behov for en tandbehandling
Katte har en tendens til dannelse af tandsten og tandkødsbetændelse, især ved indtagelse af vådfoder. Tandsten forårsages bl.a. af det bakterielle miljø, der findes i kattens mund. Tandsten fører ofte til rødt, inflammeret og eventuelt betændt tandkød, og hvis dette ikke behandles, øges risikoen for udvikling af tandsygdomme.
Regelmæssige tandeftersyn og tandbehandling samt daglige tandbørstninger øger din kats almene velfærd og livskvalitet og nedsætter risikoen for tandkødsbetændelse og paradentose.
En tandbehandling kræver en fuld narkose for at gøre proceduren så skånsom for dyret som muligt, og for at arbejdet kan udføres hurtigt og effektivt. Tandsten og belægning fjernes fra tænderne med en ultralydsrenser, og efterfølgende poleres tænderne. Ved behov for tandudtræk udføres det enten på dagen eller planlægges med en ny tid afhængig af omfanget.
Tandresorptioner
Tandresorptioner forekommer ofte ved kat og ses ved, at tandens rod og emalje krone nedbrydes, hvilket med tiden resulterer i, at tanden knækker, og tandens nerve blottes, hvilket giver stærke smerter for katten. Nogle katte kan i forbindelse med resorptioner få en kraftig tandkødsbetændelse.
Tandresorptioner kan som sådan ikke behandles, men tænderne kan fjernes fra munden for at undgå blottelse af nerver og dermed smerter i munden. Tandresorptioner er en tandsygdom, som der på nuværende tidspunkt ikke vides, hvorfor udvikler sig, og det forekommer både hos huskatte og racekatte.
Ved fund af resorptioner anbefales kontrolrøntgen 1-2 gange årligt for at minimere risikoen for smerte ifbm. nye resorptioner.